Почистване на кожа

Препарат за кожа или APC (универсален почистващ препарат)?

рапид препарат за кожа почистване на кожа

Каква е разликата между специализиран препарат за кожа и APC препарат? Защо трябва да използваме специално разработени за кожа препарати?

Въведение от историята на кожата:

В ранните години, когато яздехме коне за работа, на нашите седла, колани и ботуши се нанасяха масла или се полираха с восък, за да се предпазят от водата и дъжда. Това ги запазваше гъвкави и здрави. Ако водата проникваше в ботушите или коланите, с времето те изсъхваха, ставаха твърди и се напукваха. Съответно, за да се почисти успешно този вид кожа се налагаше и тежко обезмасляване с тежки препарати. Това например е било, и все още е, предназначението на специалните сапуни за седла.

Модерна кожа при автомобилите и в дома: Препарат за кожа или APC?

Съвременната кожа в автомобилите, например, се произвежда по различен начин от горе споменатите седла и аксесоари през онези дни. Не с дървесни екстракти или хромови соли, а със синтетични агенти за оцветяване и дъбене. Те трябва да отговарят на строги изисквания. Повърхността на модерната кожа е безцветен слой от синтетичен полимер, наречен „топ лак“ на езика на кожарите. Този горен слой е това, което почистваме, когато почистваме съвременната кожа.

Топ лак:

Топ лаковете химически приличат на безцветния лак при екстериора на нашите автомобили, но с някои големи разлики. Те трябва да бъдат здрави, но също така гъвкави, не трябва да скърцат при употреба, или да се зацапват лесно и, за разлика от автомобилния лак, те трябва да пропускат въздух и водни пари. Те трябва да устояват на силно разтягане и триене, когато влизаме и излизаме, на багрилата в дрехите, потта, мазнините от храната, и… освен всичко това, трябва да останат матови и да не причиняват „запотяване“ и отделяне на миризми. Тези миризми, някои от които можем да помиришем като „миризма на нова кола“… излизат от винила, пластмаси, лепила, килими, бои, гума и кожа… и се вдишват от хората в колата.
Топ лаковете също така трябва да бъдат приятни на допир, като кожа… с гладък и мек допир.
Това прави автомобилната кожа със своя повърхностен цвят и безцветен топ лак високотехнологичен продукт, който е внимателно контролиран преди да бъде използван в модерен автомобил. Тези повърхностни слоеве се наричат „финиш“.
С времето тези много еластични синтетични топ лакове и цветови слоеве се повреждат от триене, сухота, слънчева светлина, химикали, замърсяване на въздуха и губят своите свойства с течение на времето. Те трябва да бъдат защитени и внимателно почистени и след определено време и подхранени.

Екологично стресово напукване (ESC):

Всички синтетики (мислете за пластмасата, която намираме на плажовете)… като високотехнологичните кожени финиши и кожените имитации постепенно губят гъвкавост и се напукват. Това се нарича ESC. (Екологично стресово напукване). ESC на кожа и синтетични имитации на кожа е преждевременното крехко разпадане на полимерните топ лакове, причинено от комбинацията от стрес и химически контакт. Механизмът на такова микропукнатини е следният:

  • Напукване възниква, когато топ лак полимер изпитва опънно напрежение в присъствието на активен химически агент.
  • Алифатичните полиуретани (тези, използвани в кожата и изкуствените имитации) са доста податливи на напукване от ESC.
  • Микропукнатини, причинени от химикали в домакинските почистващи препарати, изглежда са честа причина за физическа деградация на кожената повърхност или полиуретановите материали за имитация на кожа.

Как работят почистващите препарати за кожа и защо някои не причиняват микропукнатини?

Препаратът също се нарича повърхностно активна субстанция или „сърфактант“. Молекулите на тези препарати имат два края. Единият край обича и привлича водата, а другият край се привлича от масло или мазнина. Маслообичащите краища на молекулите на детергента се свързват с маслото и мазнината на повърхността и се групират около маслото или мазната мръсотия, като я задържат вътре. Тези се наричат мицели. Водообичащите краища се свързват с водните молекули и когато изтриваме почистващия препарат, мазната мръсотия се отстранява от повърхността.
Сега знаем как работят, но защо някои препарати причиняват деградация и напукване на съвременните кожени и винил повърхности? Когато почистваме с APC универсален почистващ препарат, част от съставките винаги остават върху или в топ лака или кожата. Водата се изпарява и някои от химикалите остават внедрени.

pH, температура, светлина

Някои от тези химикали могат да атакуват полиуретановата матрица. Фактори като pH, температура, светлина и продължителност на контакт на препарата могат да ускорят процеса на ESC (напукване). В колата температурата и показ на директна слънчева светлинна ускоряват агресивната природа на някои препарати и техните химикали, което може да доведе до микропукнатини и други проблеми с полиуретановите топ лакове, като пожълтяване или преждевременно разпадане.

Може ли специализиран почистващ препарат наистина да извлече замърсяването от повърхността на кожата?

Повечето домашни, автомобилни и индустриални препарати, с обезмаслители например, причиняват разтворената мръсотия и мазнина да се отдели във водата, като намаляват повърхностното напрежение. Затова, например, измитите съдове в мивката са скърцащо чисти при премахването им. Замърсяването потъва и не плава по водата.
Разработчиците на висококачествени почистващи препарати за кожа и автомобилни интериори използват напълно различен подход. Той се нарича „ефектът на Марангони“. Разтвореното замърсяване се издига на повърхността и не потъва. Най-новите почистващи препарати за кожа и премахване на петна всъщност извличат замърсяването от дълбочина на повърхността.
Отличен пример за това е GEIST Rapid Cleaner, разработен да извлича замърсяването и така намалява нуждата от търкане по вашия топ лак. Ако замърсяването е силно, почистващият препарат може да остане на повърхността по-дълго, за да извлече замърсяването по-ефикасно без риск за топ лака и без оставяне на петна. Това е иновативна черта на най-новото поколение почистващи препарати.

препарат за кожа почистване apc
Рапид – растителен почистващ препарат за кожа

Минерално масло или растителна основа?

  • Препарати и химикали на минерална основа, които са често срещани в универсалните почистващи препарати, са по-склонни да взаимодействат агресивно с полиуретановите повърхности на кожата или имитациите. Слънчевата светлина, топлината и влажност ускоряват тези негативни промени.
  • Препарати и съставки на растителна основа са произведени от естествени източници като растителни масла или мазнини и са по-малко агресивни. Дори остатъците от почистващите препарати, които остават на повърхността, обикновено не оказват негативно въздействие върху повърхностния финиш. Това е много важно и съставките трябва да бъдат внимателно подбрани. Те също така са по-лесно биоразградими от съставките на минерална основа.

Бързи или бавни почистващи препарати – Препарат за кожа или APC?

Не е необичайно да се чуят думите… „този евтин универсален почистващ препарат почиства по-бързо от почистващия препарат за кожа“. Бързото почистване почти винаги означава силна (високоенергийна) химия, като анионен алкален детергент и сърфактант, разтворител, белина, ензими или други съставки, които никога не трябва да се използват върху кожа или силно еластични синтетични финиши. Да, те почистват бързо, но също така премахват восъците и важните добавки от повърхността на топ лака… и когато изсъхнат или проникнат в повърхността през перфорации или шевове, те започват процеси, които могат да причинят повреди на кожата или нейните имитации в дългосрочен план.

Обобщение: Защо са важни специалните почистващи препарати за кожа? Препарат за кожа или APC?

Специално разработените почистващи препарати за кожа и синтетика (като GEIST Rapid Cleaner) винаги са за предпочитане пред домакинските, универсалните почистващи препарати или индустриалните типове почистващи препарати.

  • Те не натоварват химическата структура на кожената или синтетичната повърхност.
  • Те не стават по-химически агресивни след изсъхване и така не причиняват микропукнатини или петна.
  • Те по-малко вероятно отстраняват добавките на топ лака като восъци, антискърцащи и антизацапващи добавки.
  • Те всъщност извличат разтворената мазнина и мръсотия от структурата на кожата или имитацията.
  • Те са 100% на растителна и водораслова и водна основа и са лесно биоразградими.
  • Те почистват по-малко агресивно, като намаляват риска от деградация на топ лака.
  • Те могат да останат по-дълго върху силното замърсяване и така намаляват нуждата от силно търкане.
  • Те почистват изненадващо бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *